Marhuľová tortička z piškótového cesta

21.07.2013 18:56

Suroviny

Piškótové cesto

Polohrubá múka 5PL

Vajíčka 5ks

Kryštáľový cukor 5PL

Prášok do pečiva 12 sáčka

Voda 4PL

Plnka

Piškótové cesto zbytky

Marhuľový džem 125g

Jules Gautret Extra Cognac 150ml

Sušené marhuľe 150g

Tonka fazuľa 1ks nemusí byť

Marhuľové želé

Marhuľový džem 70g

Agar agar 2-3g

Voda 250ml

Citrónová šťava

 

Postup receptu

Pripravíme si marhuľové želé, do malého hrnčeka si dáme marhuľový džem, prilejeme vodu a trochu citrónovej šťavy, privedieme k varu. Takto nachystanú tekutinu precedíme cez gázu do misky a necháme mierne vychladnúť, primiešame agar agar, prehrejeme a dobre rozmiešame, vylejeme na pripravenú formu 25x15 cm a necháme zatuhnúť, neskôr budeme vykrajovať. Treba dávať pozor v akom množstve agar agar požijete, ak pridáte veľa prášku želé ostane tvrdé a pevné. Prosím Vás, ja viem že v niektorých receptoch používam agar agar ale nemusíte želatínu pripravovať podľa mňa kľudne použite želatínu v prášku, či akú koľvek želírovaciu hmotu.
Marhuľová tortička z piškótového cesta - obrázok 1

Upečieme si piškótové cesto, ja ho pečeme podľa seba ale gazdinky majú svoje recepty takže recept tu písať nebudem nakoľko toto cesto pripraví aj dieťa. Ja som musel použiť bezlepkovú múku ... Z upečeného a vychladnutého cesta vykrajujeme koliečka s vykrajovačkou o priemere 7cm, na každú tortičku budete potrebovať 2x koliečko z cesta a jedno koliečko želatíny. 

Plnka opäť jednoduchá, zbytky cesta rozmrvíme a dáme do misy, pridáme rozmiešaný marhuľový džem s Jules Gautret Extra Cognac ,, keď že som nič iné doma nemal musel som použiť jeden z mojej zbierky :) " vy môžete použiť lacnejšiu verziu akého koľvek koňaku ci rumu .... ja prilievam vždy trocha do džemu a neskôr prilejem ešte do plnky ale len toľko aby to bolo podľa mojej chuti, pridáme nastrúhanú Tonku ,, nemusí byť ,, asi ju na SK nezoženiete. Pridáme uvarené marhuľe v koňaku ktoré nakrájam na pásiky a pridám do plnky, dobre premiešame.

Do vykrajovacích foriem vložím vykrojené cesto, postriekam jemne koňakom, nanesiem plnku a vyhladím uzavriem ďaľším kúskom vykrojeného a postriekaného cesta. Takto postupujeme až nevytvoríme 6 kusov tortičiek ,, z mojej dávky a veľkosti pekáču vyšlo 6 ks ,, ... Tortičky vytiahneme z foriem a obalíme v aromatickom cukre ,, ja si ho vyrábam sám ,, Na každú tortičku položíme vykrojenú želatínu a dozdobíme marinovanou marhuľou. Podávame ku káve ...
Marhuľová tortička z piškótového cesta - obrázok 4