TOP 50 najlepších reštaurácií na svete.

14.05.2013 23:52

 

Na čele rebríčka, ktorý každoročne zostavuje Časopis Restaurant Magazine, hviezdi El Celler de Can Roca.

V rebríčku najlepších reštaurácií sveta World´s 50 Best Restaurant, ktorý každoročne zostavuje britský časopisRestaurant Magazine nastala tento rok zmena. Víťaza posledných ročníkov, dánsku reštauráciu Nomavystriedala španielska El Celler de Can Roca z Girony, ktorá patrí trojici bratov Rocovcov a bola dlhé roky považovaná za jedno z najlepších miest v Španielsku. Táto reštaurácia obsadila minulý rok druhé miesto. Tretia skončila talianska Osteria Francescana z Modeny, ktorá sa sem vyšvihla z minuloročného piateho miesta.  Najlepšia americká reštaurácia je Eleven Madison Park z New Yorku a najlepšia britská Dinner by Heston Blumenthal z Londýna. Rebríček World's 50 Best Restaurants je zostavovaný na základe hodnotení  900 odborníkov, ktorí sú rozdelení podľa regiónov do tímov po 31 členov a ktorí sa každoročne obmieňajú. 

 Trojica bratov Rocovcov 

El Celler de Can Roca
*** Michelin 2012
Nº1 The World's 50 Best Restaurants 2013

 

 

 Leží na východnom pobreží Španielska mesta Girona, kam sa schádzajú gurmeti z celého sveta. 900 šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií a novinárov sa zhodlo na tom, že sa tu najete najlepšie na svete. Podniku El Celler de Can Roca, ktorá vlastní tri michelinské hviezdy a vedú ju traja bratia, prisúdili titul najlepšej reštaurácie sveta.

El Celler de Can Roca bola otvorená v roku 1986 a špecializuje sa na katalánske suroviny a molekulárnu kuchyňu. Michelinský sprievodca ich jedlá označuje za "kreatívne" a novinár Edward Owen z denníka The Times o nich zase napísal, že ide o "spojenie tradičných jedál so surrealistickým nádychom". Najstarší z bratov Joan Roca je šéfkuchárom, mladší Josep someliér a najmladší Jordi má na starosti dezerty.

V predchádzajúcich troch ročníkoch rebríčku dominovala dánska reštaurácia Noma z Kodane, teraz obsadila druhé miesto. Tretia skončila Osteria Francescana z talianskej Modeny. Medzi päťdesiatimi najlepšími reštauráciami sa nachádza aj šesť amerických, šesť francúzskych či celkom päť španielskych (z toho tri v prvej desiatke).

1 El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko  (vlani sa umiestnila na 2. mieste)



2 NOMA, Kodaň, Dánsko (vlani sa umiestnila na 1. mieste)


Šéfkuchár René Redzepi je kráľom severskej kuchyne. Známy je používaním prísad z okolitých lesov a pobrežia.

3 Osteria Francescana, Modena, Taliansko (vlani sa umiestnila na 5. mieste)


Géniom tunajšej kuchyne je Massimo Bottura. A zároveň i šoumenom: v Osterii Francescane totiž nikdy neviete, čo sa budet podávať. Jeho najnovšou kreáciou je "comuflage - zajac v lese", ktorý - ako dokazuje snímka - je minimálne po vizuálnej stránke skutočne kreatívnym počinom.

4 Mugaritz, San Sebástian, Španielsko (vlani sa umiestnila na 3. mieste)


Mugaritz sa pýši tým, že pracuje s tými najčerstvejšími surovinami a trávi nespočetné hodiny experimentovaním: napríklad s čokoládovou tortou za studena, mandľovým krémom a kakaovými bublinami. Šéfkuchár Andoni Luis Aduriz je veľký detailista a stará sa i to, aby všetko do seba ideálne zapadlo. 

5 Eleven Madison Park, New York, USA (vlani sa umiestnila na 10. mieste)



Švajčiarsky šéfkuchár Daniel Humm dostal v tejto reštaurácii šancu ukázať svoju ​​hravú stránku. Jej produktom je aj výpravné degustačné menu za 195 dolárov na osobu.


6 D.O.M., SÃo Paulo, Brazília (vlani sa umiestnila na 4. mieste)



7 Dinner By Heston Blumenthal, Londýn, Anglicko (vlani sa umiestnila na 9. mieste)

8 Arzak San Sebástian, Španielsko (vlani sa umiestnila na 8. mieste)

9 Steirereck, Viedeň, Rakúsko (vlani sa umiestnila na 11. mieste)

10 Vendome, Bergisch Gladbach, Nemecko (vlani sa umiestnila na 23. mieste)

11 Per Se, New York, USA

12 Frantzén/Lindeberg, Štokholm, Švédsko

13 The Ledbury, Londýn, Anglicko

14 Astrid y Gaston, Lima, Peru

15 Alinea, Chicago, USA


16 L’Arpège, Paríž, Francúzsko

17 Pujol, Mexiko City, Mexiko

18 Le Chateaubriand, Paríž, Francúzsko

19 Le Bernardin, New York, USA

20 Narisawa, Tokio, Japonsko

21 Attica, Melbourne, Austrália

22 Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonsko

23 L’Astrance, Paríž, Francúzsko

24 L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Paríž, Francúzsko

25 Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgicko

26 Quique Dacosta, Dénia, Španielsko

27 Le Calandre, Rubano, Taliansko

28 Mirazur, Menton, Francúzsko

29 Daniel, New York, USA

30 Aqua, Wolfsburg, Nemecko

31 Biko, Mexiko City, Mexiko

32 Nahm, Bangkok, Thajsko

33 The Fat Duck, Bray, Anglicko

34 Fäviken, Järpen, Švédsko

35 Oud Sluis, Sluis, Holandsko

36 Amber, Hong Kong, Čína

37 Vila Joya, Albufeira, Portugalsko

38 Restaurant Andre, Singapúr

39 8½ Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong, Čína

40 Combal.Zero, Rivoli, Taliansko

41 Piazza Duomo, Alba, Taliansko

42 Schloss Schauenstein, Fürstenau, Švajčiarsko

43 Mr & Mrs Bund, Šanghaj, Čína

44 Asador Etxebarri, Atxondo, Španielsko

45 Geranium, Kodaň, Dánsko

46 Mani, Sao Paulo, Brazília

47 The French Laundry, Yountville, USA

48 Quay, Sydney, Austrália

49 Septime, Paríž, Francúzsko

50 Central, Lima, Peru

Zdroje : Preložené z anglického magazínu Restaurant

Fotografie : weareprivate.net, www.cellercanroca.com