Top 50 reštaurácií vo svete
Na čele rebríčka, ktorý každoročne zostavuje Časopis Restaurant Magazine, hviezdi El Celler de Can Roca.
V rebríčku najlepších reštaurácií sveta World´s 50 Best Restaurant, ktorý každoročne zostavuje britský časopis Restaurant Magazine nastala tento rok zmena. Víťaza posledných ročníkov, dánsku reštauráciu Noma vystriedala španielska El Celler de Can Roca z Girony, ktorá patrí trojici bratov Rocovcov a bola dlhé roky považovaná za jedno z najlepších miest v Španielsku. Táto reštaurácia obsadila minulý rok druhé miesto. Tretia skončila talianska Osteria Francescana z Modeny, ktorá sa sem vyšvihla z minuloročného piateho miesta. Najlepšia americká reštaurácia je Eleven Madison Park z New Yorku a najlepšia britská Dinner by Heston Blumenthal z Londýna. Rebríček World's 50 Best Restaurants je zostavovaný na základe hodnotení 900 odborníkov, ktorí sú rozdelení podľa regiónov do tímov po 31 členov a ktorí sa každoročne obmieňajú.
Trojica bratov Rocovcov
El Celler de Can Roca
*** Michelin 2012
Nº1 The World's 50 Best Restaurants 2013
Leží na východnom pobreží Španielska mesta Girona, kam sa schádzajú gurmeti z celého sveta. 900 šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií a novinárov sa zhodlo na tom, že sa tu najete najlepšie na svete. Podniku El Celler de Can Roca, ktorá vlastní tri michelinské hviezdy a vedú ju traja bratia, prisúdili titul najlepšej reštaurácie sveta.
El Celler de Can Roca bola otvorená v roku 1986 a špecializuje sa na katalánske suroviny a molekulárnu kuchyňu. Michelinský sprievodca ich jedlá označuje za "kreatívne" a novinár Edward Owen z denníka The Times o nich zase napísal, že ide o "spojenie tradičných jedál so surrealistickým nádychom". Najstarší z bratov Joan Roca je šéfkuchárom, mladší Josep someliér a najmladší Jordi má na starosti dezerty.
V predchádzajúcich troch ročníkoch rebríčku dominovala dánska reštaurácia Noma z Kodane, teraz obsadila druhé miesto. Tretia skončila Osteria Francescana z talianskej Modeny. Medzi päťdesiatimi najlepšími reštauráciami sa nachádza aj šesť amerických, šesť francúzskych či celkom päť španielskych (z toho tri v prvej desiatke).
1 El Celler de Can Roca, Girona, Španielsko (vlani sa umiestnila na 2. mieste)
2 NOMA, Kodaň, Dánsko (vlani sa umiestnila na 1. mieste)
Šéfkuchár René Redzepi je kráľom severskej kuchyne. Známy je používaním prísad z okolitých lesov a pobrežia.
3 Osteria Francescana, Modena, Taliansko (vlani sa umiestnila na 5. mieste)
Géniom tunajšej kuchyne je Massimo Bottura. A zároveň i šoumenom: v Osterii Francescane totiž nikdy neviete, čo sa budet podávať. Jeho najnovšou kreáciou je "comuflage - zajac v lese", ktorý - ako dokazuje snímka - je minimálne po vizuálnej stránke skutočne kreatívnym počinom.
4 Mugaritz, San Sebástian, Španielsko (vlani sa umiestnila na 3. mieste)
Mugaritz sa pýši tým, že pracuje s tými najčerstvejšími surovinami a trávi nespočetné hodiny experimentovaním: napríklad s čokoládovou tortou za studena, mandľovým krémom a kakaovými bublinami. Šéfkuchár Andoni Luis Aduriz je veľký detailista a stará sa i to, aby všetko do seba ideálne zapadlo.
5 Eleven Madison Park, New York, USA (vlani sa umiestnila na 10. mieste)
Švajčiarsky šéfkuchár Daniel Humm dostal v tejto reštaurácii šancu ukázať svoju hravú stránku. Jej produktom je aj výpravné degustačné menu za 195 dolárov na osobu.
6 D.O.M., SÃo Paulo, Brazília (vlani sa umiestnila na 4. mieste)
7 Dinner By Heston Blumenthal, Londýn, Anglicko (vlani sa umiestnila na 9. mieste)
8 Arzak San Sebástian, Španielsko (vlani sa umiestnila na 8. mieste)
9 Steirereck, Viedeň, Rakúsko (vlani sa umiestnila na 11. mieste)
10 Vendome, Bergisch Gladbach, Nemecko (vlani sa umiestnila na 23. mieste)
11 Per Se, New York, USA
12 Frantzén/Lindeberg, Štokholm, Švédsko
13 The Ledbury, Londýn, Anglicko
14 Astrid y Gaston, Lima, Peru
15 Alinea, Chicago, USA
16 L’Arpège, Paríž, Francúzsko
17 Pujol, Mexiko City, Mexiko
18 Le Chateaubriand, Paríž, Francúzsko
19 Le Bernardin, New York, USA
20 Narisawa, Tokio, Japonsko
21 Attica, Melbourne, Austrália
22 Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonsko
23 L’Astrance, Paríž, Francúzsko
24 L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Paríž, Francúzsko
25 Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgicko
26 Quique Dacosta, Dénia, Španielsko
27 Le Calandre, Rubano, Taliansko
28 Mirazur, Menton, Francúzsko
29 Daniel, New York, USA
30 Aqua, Wolfsburg, Nemecko
31 Biko, Mexiko City, Mexiko
32 Nahm, Bangkok, Thajsko
33 The Fat Duck, Bray, Anglicko
34 Fäviken, Järpen, Švédsko
35 Oud Sluis, Sluis, Holandsko
36 Amber, Hong Kong, Čína
37 Vila Joya, Albufeira, Portugalsko
38 Restaurant Andre, Singapúr
39 8½ Otto e Mezzo Bombana, Hong Kong, Čína
40 Combal.Zero, Rivoli, Taliansko
41 Piazza Duomo, Alba, Taliansko
42 Schloss Schauenstein, Fürstenau, Švajčiarsko
43 Mr & Mrs Bund, Šanghaj, Čína
44 Asador Etxebarri, Atxondo, Španielsko
45 Geranium, Kodaň, Dánsko
46 Mani, Sao Paulo, Brazília
47 The French Laundry, Yountville, USA
48 Quay, Sydney, Austrália
49 Septime, Paríž, Francúzsko
50 Central, Lima, Peru
Zdroje : Preložené z anglického magazínu Restaurant
Fotografie : weareprivate.net, www.cellercanroca.com