Čierny čaj
Zatiaľ čo zelený čaj stráca väčšinou svoju vôňu počas roka, čierny čaj si udrží svoju vôňu po niekoľko rokov. To bol tiež dôvod, prečo bol dlho využívaný v obchode av Mongolsku, Tibete a na Sibíri bol až do devätnásteho storočia využívaný ako mena. Od doby dynastie Tchang bol čierny čaj namočený v horúcej vode používaný ako farbivo na látku pre nižšiu triedu obyvateľstva, ktorá si nemohla dovoliť kvalitnejšie farby na oblečení. Čierny čaj bol jediný čaj známy západnému svetu. Hoci popularita zeleného čaju postupne rastie, čierny čaj stále zaberá viac ako deväťdesiat percent čaju predaného na Západe.
Materská rastlina: Camellia sinensis (Theaceae – čajovníkovité) – čajovník
Výskyt: plantáže v Číne, Indii, na Srí Lanke, v Indonézii a na Cejlóne
Najznámejšie čierne čaje: pochádzajú z Indie a Číny
Zbiera sa: Theae folium – list (mladé výhonky) dva lístky a jeden púčik
Doba zberu: prvý zber – v marci až v máji, vyznačuje sa jemnejšími čajmi;
Druhý zber – v júni až auguste, najkvalitnejšie čaje
Obsahové látky
Tein – povzbudzuje mozgovú činnosť;
Triesloviny – trpkastá chuť čaju;
Vitamín B1 – pozitívne ovplyvňuje nervový systém;
Vitamín P – pomáha pri hromadení vitamínu C;
Minerálne látky – F a K;
Éterické oleje – dodávajú čaju vôňu;
Aromatické látky a chlorofyl –pozitívne pôsobia na nervovú sústavu
Požitie: zvýšený cholesterol, prevencia srdcovo-cievnych ochorení, vysoký krvný tlak, infekčné ochorenia, proti zubnému kazu, prevencia rakoviny, proti starnutiu a stresu, ak sa nepije s mliekom.
Postup pri výrobe čierneho čaju
1, Zber – zbiera sa mladý výhonok ® dva lístky a jeden púčik
2, Zvädnutie – nazbierané listy sa rozprestrú na zemi a nechajú sa v tieni zvädnúť
3, Rolovanie – pri rolovaní sa naruší bunková štruktúra šťava z listov sa dostane na vzduch - začne oxidovať
4, Fermentácia – je okysličovanie lístkov pri teplote 28ºC, lístky získajú červenkastú farbu, čaj mení svoju chuť
5, Sušenie – prebieha za vysokých teplôt v peci, sušením sa zastaví proces fermentácie
6, Triedenie
Príprava čierneho čaju
Voda – pramenitá alebo z vodovodu
Čaj – pridávame jednu lyžičku na šálku, zalievame hneď po zovretí
Lúhovanie – väčšinou 3 až 5 minút
čaj nesladíme a neochucujeme citrónom ako majú ľudia v obľube.