Marhuľová tortička z piškótového cesta
Suroviny
Piškótové cesto
Polohrubá múka 5PL
Vajíčka 5ks
Kryštáľový cukor 5PL
Prášok do pečiva 12 sáčka
Voda 4PL
Plnka
Piškótové cesto zbytky
Marhuľový džem 125g
Jules Gautret Extra Cognac 150ml
Sušené marhuľe 150g
Tonka fazuľa 1ks nemusí byť
Marhuľové želé
Marhuľový džem 70g
Agar agar 2-3g
Voda 250ml
Citrónová šťava
Postup receptu
Pripravíme si marhuľové želé, do malého hrnčeka si dáme marhuľový džem, prilejeme vodu a trochu citrónovej šťavy, privedieme k varu. Takto nachystanú tekutinu precedíme cez gázu do misky a necháme mierne vychladnúť, primiešame agar agar, prehrejeme a dobre rozmiešame, vylejeme na pripravenú formu 25x15 cm a necháme zatuhnúť, neskôr budeme vykrajovať. Treba dávať pozor v akom množstve agar agar požijete, ak pridáte veľa prášku želé ostane tvrdé a pevné. Prosím Vás, ja viem že v niektorých receptoch používam agar agar ale nemusíte želatínu pripravovať podľa mňa kľudne použite želatínu v prášku, či akú koľvek želírovaciu hmotu.
Upečieme si piškótové cesto, ja ho pečeme podľa seba ale gazdinky majú svoje recepty takže recept tu písať nebudem nakoľko toto cesto pripraví aj dieťa. Ja som musel použiť bezlepkovú múku ... Z upečeného a vychladnutého cesta vykrajujeme koliečka s vykrajovačkou o priemere 7cm, na každú tortičku budete potrebovať 2x koliečko z cesta a jedno koliečko želatíny.
Plnka opäť jednoduchá, zbytky cesta rozmrvíme a dáme do misy, pridáme rozmiešaný marhuľový džem s Jules Gautret Extra Cognac ,, keď že som nič iné doma nemal musel som použiť jeden z mojej zbierky :) " vy môžete použiť lacnejšiu verziu akého koľvek koňaku ci rumu .... ja prilievam vždy trocha do džemu a neskôr prilejem ešte do plnky ale len toľko aby to bolo podľa mojej chuti, pridáme nastrúhanú Tonku ,, nemusí byť ,, asi ju na SK nezoženiete. Pridáme uvarené marhuľe v koňaku ktoré nakrájam na pásiky a pridám do plnky, dobre premiešame.
Do vykrajovacích foriem vložím vykrojené cesto, postriekam jemne koňakom, nanesiem plnku a vyhladím uzavriem ďaľším kúskom vykrojeného a postriekaného cesta. Takto postupujeme až nevytvoríme 6 kusov tortičiek ,, z mojej dávky a veľkosti pekáču vyšlo 6 ks ,, ... Tortičky vytiahneme z foriem a obalíme v aromatickom cukre ,, ja si ho vyrábam sám ,, Na každú tortičku položíme vykrojenú želatínu a dozdobíme marinovanou marhuľou. Podávame ku káve ...