Zelený čaj

06.05.2013 02:47

Niečo o zelenom čaji

Zelený čaj je nápoj pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov.

Zelený čaj je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.

Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné fyziologické účinky. V dôsledku značného obsahu trieslovín a aromatickych látok má napr. silnejšie účinky ako čierny čaj. Od čierneho čaju sa odlišuje okrem zmyslovych vlastností, čiže vzhľadu a akosti nápoja, aj celým výrobným postupom.

Zelený čaj sa vyrába z čajových listov, ktoré v priebehu spracovania neprešli procesom vädnutia a fermentácie. V listoch obsiahnutý chlorofyl a triesloviny sa nezmenili a hotový vyrobok si tak ponechal prirodzenú farbu čajového listu.

Nápoj má silný osviežujúci účinok na organizmus, ktorý je vystavovaný vysokému pracovnému výkonu alebo dlhodobej psychickej záťaži. Odporúča sa pre prácu v noci. Jeho stahujúci účinok je výrazný najmä v letných horúčavách, kedy sa odporúča piť vlažný. zabraňuje poteniu a potláča pocit smädu.

 

Príchod zeleného čaju do Európy


Zelený čaj, ktorý používa čínska medicína už štyritisíc rokov a je v Európe v obľube iba od začiatku 90 - tych rokov, získava čoraz väčšiu obľubu aj na západe. Jeho spotreba sa na tomto svetadiele zvýšila od roku 1990 desaťnásobne. Ale úplná novinka to nie je, pretože prvý čaj, ktorý Holanďania priviezli do Európy okolo roku 1610 bol čaj zelený. Čierny čaj sa presadil až neskôr, hlavne vo Veľkej Británii, pretože jeho tmavohnedá farba Britom pripomínala farbu piva, zatiaľ čo bledý nálev zeleného čaju vrhal asociácie na liečivá.

Jedenásť dôvodov, prečo piť zelený čaj:

1. Znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb
2. Posiľňuje cievy
3. Znižuje riziko ochorenia na rakovinu
4. Zlepšuje stav chrupu a kostí
5. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu pri chrípkových a iných vírusových ochoreniach
6. Zabraňuje infekciám
7. Znižuje obsah cholesterolu, zvlášť typu LDL
8. Je prirodzeným diuretikom
9. Osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia
10. Napomáha lepšiemu sústredeniu
11. Má vynikajúcu chuť