Archív článkov
Zdravá výživa a čo to vlastne je.
06.05.2013 21:00
Zdravá výživa
Pyramída
Výživová pyramída alebo potravinová pyramída je grafické vyjadrenie závislosti zložiek potravy podľa ich obsahu živín a množstva v akom by sa mali tieto potraviny konzumovať. Energeticky najbohatšie potraviny sú na jej...
Technika varenia Sous-vide alebo modernejsie ponňatie bain-marie
06.05.2013 11:24
Technika varenia Sous-vide alebo modernejsie ponňatie bain-marie ?
Čo je vlastne Sous - vide
Kde inde, ako v mekke kulinárstva mohla táto metóda vzniknúť? Kolískou sous vide je Francúzsko, krajina preslávená dobrým jedlom, kvalitnými surovinami a aj najlepším vínom na svete. Neskôr sa...
Technika bain-marie
06.05.2013 11:21
Kuchárska technika bain-marie
Vo francúzštine bain-marie znamená vodný kúpeľ a toto pomenovanie výborne vystihuje techniku varenia bain-marie. Nad väčšou panvicou alebo väčším hrncom, v ktorom je vriaca voda, varíme v menšej nádobe pokrmy vyžadujúce si jemnejšie zaobchádzanie...
Čierny čaj
06.05.2013 03:05
Niečo o čiernom čaji
Čierny čaj je čaj, ktorý prechádza dlhšou oxidáciou (niekedy sa nesprávne hovorí o fermentáci. Než zelený čaj, oolong (polozelený) alebo biely čaj. Ale všetky tieto typy sú vyrábané z lístkov Camellia sinensis. Čierny čaj má silnejšiu vôňu ako ostatné menej...
Zelený čaj
06.05.2013 02:47
Niečo o zelenom čaji
Zelený čaj je nápoj pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov.
Zelený čaj je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.
Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné...
Molekulárna gastronómia
06.05.2013 02:01
Molekulárna gastronómia
Molekulárna gastronómia je moderný spôsob prípravy jedál, ktorý využíva bežné suroviny spoločne s chemickými postupmi. Využité sú chemické látky a prostriedky, ktoré sa štandardne používajú napríklad pre konzerváciu potravinových surovín alebo...
Ako som obsluhoval Nicolas(a) Cage(a)
06.05.2013 01:56
Ako som obsluhoval Nicolas(a) Cage(a)
Jedného novembrového dňa sme dostali informáciu, že do...
Zaujímavosti o jedle a jedení, ktoré ste možno nevedeli
06.05.2013 01:52
Zaujímavosti o jedle a jedení, ktoré ste možno nevedeli
Mikrovlnné varenie bolo objavené náhodou keď sa niekomu roztopila čokoláda vo vrecku pri prechode okolo radarovej trubice
Po jedle trvá v priemere 24 až 72 hodín kým potravu strávime
Pečeň je najväčší...
Zaujímavosti o varení alebo prvé kulinárske rozprávky
06.05.2013 01:51
Zaujímavosti o varení alebo prvé kulinárske rozprávky
Prvé kulinárske rozprávky napísal na pergamene M.G.APICIUS, rímsky gurmán, ktorý žil v dobe panovania cisára Tibéria. Neskôr sa tieto ku-linárske rozprávky šírili pod jeho menom ako rozsiahla „kulinárska kniha“. Z 3. storočia...
Lyžička – Vidlička – Príborový nožík a ako to vlastne bolo
06.05.2013 01:42
****Lyžička – Vidlička – Príborový nožík a ako to vlastne bolo****
V tzv. západnom svete si nevieme bez nich predstaviť konzumáciu teplých pokrmov. Neodmysliteľná výbava každej domácnosti. Povinnú rodičovskú lekciu ich správneho držania sme absolvovali asi všetci. Lyžička,...
Záznamy: 11 - 20 zo 28