Zaujímavosti
Kde sa zrodilo šampanské alebo história šampanského
13.11.2013 00:15
Kde sa zrodilo šampanské alebo história šampanského
História Champagne pravdepodobne siaha do roku 79, keď sa v Champagne (z lat. Campus) keď tu Rimania založili vinice, oveľa skôr ako bolo vôbec objavené šumivé víno. Región Champagne (starofrancouzsky Champaign) sa...
Top 50 reštaurácií vo svete
14.05.2013 14:05
Na čele rebríčka, ktorý každoročne zostavuje Časopis Restaurant Magazine, hviezdi El Celler de Can Roca.
V rebríčku najlepších reštaurácií sveta World´s 50 Best Restaurant, ktorý každoročne zostavuje britský časopis Restaurant Magazine nastala tento rok zmena. Víťaza posledných...
Hľuzovka alebo biele a čierne zlato
12.05.2013 19:33
Najdôležitejšie fakty o hľuzovkách
Predslov
Najvzácnejšia a najdrahšia potravina. Týmto prívlastkom sa môže pochváliť iba jediná surovina. Hľuzovka. Táto delikatesa sa trvalo odmieta domestikovať, žije vo voľnej prírode a pri jej zbere sa používajú pomocníci s extrémne vyvinutým...
Zdravá výživa a čo to vlastne je.
06.05.2013 21:00
Zdravá výživa
Pyramída
Výživová pyramída alebo potravinová pyramída je grafické vyjadrenie závislosti zložiek potravy podľa ich obsahu živín a množstva v akom by sa mali tieto potraviny konzumovať. Energeticky najbohatšie potraviny sú na jej...
Čierny čaj
06.05.2013 03:05
Niečo o čiernom čaji
Čierny čaj je čaj, ktorý prechádza dlhšou oxidáciou (niekedy sa nesprávne hovorí o fermentáci. Než zelený čaj, oolong (polozelený) alebo biely čaj. Ale všetky tieto typy sú vyrábané z lístkov Camellia sinensis. Čierny čaj má silnejšiu vôňu ako ostatné menej...
Zelený čaj
06.05.2013 02:47
Niečo o zelenom čaji
Zelený čaj je nápoj pripravovaný z nefermentovaných čajovníkových listov.
Zelený čaj je najobľúbenejším čajom v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba ďaleko presahuje spotrebu čierneho čaju.
Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné...
Zaujímavosti o jedle a jedení, ktoré ste možno nevedeli
06.05.2013 01:52
Zaujímavosti o jedle a jedení, ktoré ste možno nevedeli
Mikrovlnné varenie bolo objavené náhodou keď sa niekomu roztopila čokoláda vo vrecku pri prechode okolo radarovej trubice
Po jedle trvá v priemere 24 až 72 hodín kým potravu strávime
Pečeň je najväčší...
Zaujímavosti o varení alebo prvé kulinárske rozprávky
06.05.2013 01:51
Zaujímavosti o varení alebo prvé kulinárske rozprávky
Prvé kulinárske rozprávky napísal na pergamene M.G.APICIUS, rímsky gurmán, ktorý žil v dobe panovania cisára Tibéria. Neskôr sa tieto ku-linárske rozprávky šírili pod jeho menom ako rozsiahla „kulinárska kniha“. Z 3. storočia...